Dr. Cezar, despre postul intermitent (FASTING): „Un comportament natural al oricărei vietăți de pe pământ”. Ce spune medicul despre sedentarism

Dr. Cezar, despre postul intermitent (FASTING): „Un comportament natural al oricărei vietăți de pe pământ”. Ce spune medicul despre sedentarism
Dr. Cezar
Publicat: 22/02/2024, 19:24
Actualizat: 22/02/2024, 21:43

Doctorul Cezar Amititeloaie (51 de ani), medic specialist cardiolog, spune că un procent de 60 la sută dintre români mor din cauza afecțiunilor cardiace. Cât timp a lucrat la Institutul de Boli Cardiovasculare din Iași și Timișoara, el s-a întrebat cum ar putea preveni acest lucru. Studiind fenomenul, a realizat că 90 la sută din patologii pot fi prevenite printr-un stil de viață sănătos.

Într-un interviu pentru Unica.ro., Dr. Cezar a vorbit despre sedentarism, pericolul kilogramelor în plus, a spus de ce este sănătos fastingul (sau postul intermitent) și câtă apă este recomandat să bem zilnic, dar a dezvăluit și lista alimentelor recomandate pentru a fi consumate toamna.

„În primul rând fructele de sezon, recomand să fie cât mai colorate și mai diverse, să fie de la noi din țară. Merele se mănâncă toamna, nu în aprilie când sunt date cu pesticide și ceruite. Lăsăm portocalele pentru decembrie, acum mâncăm struguri. Persoanele cu diabet pot mânca struguri, dar să nu bea must. Fructele, dacă sunt mai necoapte, prunele de exemplu, au mai multe fibre. Dacă sunt mai coapte au mai multă fructoză și polifenoli. Așa că ambele variante sunt bune, dar din perspective diferite. Persoanele cu diabet sau ficat gras e bine să mănânce mere și fructe mai puțin dulci”, a declarat celebrul medic.

Fastingul este pentru toată lumea?

„Fastingul (sau postul intermitent) se face treptat și absolut toată lumea poate face. Suntem din start adaptați pentru așa ceva, fastingul este comportamentul natural al oricărei vietăți de pe pământ. Biologic vorbind, nu avem siguranța următoarei mese, iar oamenii și animalele au alimentația variabilă, în funcție de circumstanțe. Următoarea masă pentru un tigru sau pentru o vrabie nu este asigurată. Fiecare vietate face un anumit efort, de la o masă la alta, pentru a dobândi hrană. Deci mâncarea nu este asigurată la ore fixe.

Mai este un concept pe care eu îl recomand celor care au ajuns la un echilibru, și anume ospățul. Are și el sensul său biologic și hormonal. E bine să-i dăm corpului mesajul că nu suntem vânători imcompetenti, suntem capabili să ne găsim hrană. În acest fel, subconstientul se relaxează și capătă încredere că va căpăta și un ospăț. Dacă facem fasting prelungit ne reprimăm plăcerile, bunătățile, iar acest comportament este reluat de organism ca pe un stres”, a afirmat dr. Cezar.

Ce înseamnă câteva kilograme în plus?

„Practic, dacă ești sedentar orice kilogram înseamnă în plus. Dar ce este foarte important de precizat este următorul lucru: un fumător care face mișcare are o speranță de viață mai mare decât un nefumător sedentar. O persoană supraponderală care face mișcare va trăi mai mult decât una normoponderală, care nu face mișcare. Sedentarismul este cel mai rău stil de viață, mai rău ca fumatul sau obezitatea. O personă sedentară, chiar normoponderală, are un risc metabolit, de patologie, mult mai ridicat decât anumite persoane cu comportamente nocive, dar care fac mișcare în mod consecvent. Sunt persoane care vor să slăbească și se duc la sală. Dar nu numai că nu slăbesc, ci observă că se îngrașă. Este vorba despre masa musculară care începe să crească. La femei, un procent de grăsime aflat între 15 și 25 la sută este un procent sănătos. Acea grăsime trebuie să fie dispusă pe șolduri și pe coapse, nu pe ficat și în jurul taliei”, a mai spus medicul cardiolog.

Câtă apă este recomandat să bem pe zi?

„Toată lumea vrea răspunsuri simple, dar tot ce trebuie să faci este să-ți simți organismul. Dacă bem prea multă apă, fără să luăm în considerare variabilitatea zilei noastre, nu e bine. Această idee cu 2 litri pe zi este o întrebare la care Ministerul Sănătății nu răspunde corect, pentru că românii nu sunt pe medie. Cei care sunt obsedați de ideea de băut apă și nu își ascultă corpul pot pierde săruri și să leșine pe stradă”, mai spune dr. Cezar Amititeloaie.

FOTO – Facebook.com/doctorcezar.ro

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Bani, spirite malefice și sex: „Profetul apocalipsei”, care și-a ucis soția și pe cei doi...
Vești crunte despre prințesa Kate Middleton. Soția Prințului William „nu va mai fi niciodată ca...
Simona Halep a făcut anunțul momentului: cine e perechea sportivei! Imaginea cu cei doi, înainte...
A murit soția antrenorului de la FC Voluntari, Florin Pîrvu! Oana Alina avea doar 47...
Prima condamnare după Legea Anastasia: Ce pedeapsă a primit un șofer beat care a omorât...
Întâlnire secretă în parc cu ceas de 620,000 € la mână! Două familii bogate și...
Celebra actriță, diagnosticată cu CANCER MAMAR. E devastată după reconstrucția mamară. „Sunt în viață și...
Poliţistele şpăgare de la Locală: apartamente de lux, bolizi şi vacanţe exotice, cu salarii de...
Detalii șocante despre tinerii stropiți cu acid, în Călărași! Băiatul era urmărit: Am găsit roata...
„Măcar pot să plâng pe sicriul ei”. Mama Patriziei Cormos vorbește, cu lacrimi în ochi,...
Au încins atmosfera la malul mării. Canicula le-a făcut pe vedete să renunţe la haine
AMENDA primită în timpul programului de muncă e plătită de angajator? Ce răspundere are șoferul?
Ce relaţie va fi între Moscova şi Washington după alegerile prezidenţiale din SUA? Vladimir Putin...
Care e cea mai BOGATĂ țară din lume? Cei mai mulți CRED GREȘIT
A murit marea doamnă a României. A fost o emblemă a țării
Veste foarte proastă despre Kate Middleton. S-ar putea să nu revină niciodată în viața publică
Cine a prins buchetul de mireasă la nunta Oanei Moșneagu cu Vlad Gherman. Care a...
Ce este monstrul apărut pe o plajă din Singapore. Turiștii au luat-o la fugă îngroziți
Antoni vrea să o asigure pe Rebecca de faptul că nu mai are niciun gând...
Cine este tânărul care s-a aruncat în fața metroului, în stația Aurel Vlaicu
BANCUL ZILEI. Bulă ajunge pentru prima dată la țară. Vede un țăran și îl întreabă:...
Test de cultură generală. Care este diferența dintre zimbru și bizon?
×